ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ
ភ្នែកឡើងបាយ គឺជាជំងឺដែលកើតនៅលើកែវភ្នែក ដែលស្ថិតនៅក្រោយកូនក្រមុំ ដោយកែវភ្នែកដែលមាន ភាពថ្លាច្បាស់ បែរជាមានភាពស្រអាប់ រឺឡើងពណ៌ស ជាហេតុបណ្តាលអោយពន្លឺ និងរូបភាពមិនអាចឆ្លងកាត់ទៅចំ កន្លែងចាប់រូបភាព នៅបាតភ្នែកបាន ដែលធ្វើអោយគំហើញមានការថយចុះ ហើយវាច្រើនកើតលើមនុស្សវ័យកណ្តាល និងវ័យចំណាស់ដែល មានអាយុលើសពី ៤០ឆ្នាំ។ ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ គឺជាមូលហេតុមួយចំបង ក្នុងចំណោមមូលហេតុផ្សេងៗទៀត ដែលធ្វើអោយពិការភ្នែកនៅលើពិភពលោក ហើយការវះកាត់គឺជាវិធីសាស្ត្រព្យាបាលដ៏សំខាន់នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ។
មន្ទីរពេទ្យបានធ្វើការស្រាវជ្រាវលើការធ្វើរោគវិនិច្ឆ័យនិងព្យាបាល ជំងឺភ្នែកឡើងបាយពីកំណើត និង ជំងឺភ្នែកឡើងបាយលើ មនុស្សវ័យចំណាស់ និងជំងឺភ្នែកឡើងបាយដែលស្មុគស្មាញផ្សេងៗទៀត។ដែលអ្នកជំងឺដែលកំពុងទទួលការវះកាត់ភ្នែកឡើងបាយ មិនត្រឹមតែអាចព្យាបាលជំងឺភ្នែកឡើងបាយប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងអាចដោះស្រាយជំងឺភ្នែកផ្សេងៗបាន ដោយការជំនួសកែវភ្នែកសិប្បនិម្មិត និងវិធីសាស្ត្រវះកាត់ពិសេស រួមមាន : ភ្នែកម្ញ៉ូបជិត (Hyperopia), ភ្នែកម្ញ៉ូបឆ្ងាយ (Myopia), ម្ញ៉ូបតាមវ័យ (Presbyopia) និង ជំងឺទឹកដក់ក្នុងភ្នែកទៀតផង។
នៅមន្ទីរពេទ្យរបស់យើងខ្ញុំ មុនពេលតំណើរការវះកាត់ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ គឺតម្រូវអោយពិនិត្យ Refractive indexs របស់អ្នកជំងឺ (ស្ថានភាពកំហុសកំណុំរូបភាព, ប្រវែងអ័ក្សពីមុខទៅក្រោយ (Axial length), ជម្រៅភ្នែកខាងមុខ (Anterior chamber depth) _ល_)។ លើសពីនេះ យោងតាមភាពខុសគ្នានៃភ្នែកអ្នកជំងឺម្នាក់ៗ គ្រូពេទ្យនឹងជ្រើសរើសយកវិធីវិសាស្រ្តគណនា និង លែនសិប្បនិម្មិតយ៉ាងសមស្របមួយ ដែលធានាដល់សមត្ថភាពមើលឃើញរបស់ភ្នែកអ្នកជំងឺក្រោយពេលវះកាត់ឈានដល់គោល ដៅនៃគំហើញច្បាស់ល្អ ។ ក្នុងអំឡុងពេលវះកាត់ភ្នែកឡើងបាយ ការជ្រើសរើសកែវភ្នែកសិប្បនិម្មិត ដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ជាផ្នែកមួយជួយបង្កើនគុណភាពនៃការមើលឃើញរបស់អ្នកជំងឺក្រោយពេលវះកាត់ ។ មន្ទីរពេទ្យយើងខ្ញុំមានកែវភ្នែកសិប្បនិម្មិតដែលមានគុណភាពខ្ពស់ជាច្រើនប្រភេទដូចជា Mono-focal IOL, Bi-focal IOL និង Multi-focal IOL (អាចមើលទាំងជិត ទាំងឆ្ងាយ) ដែលនាំចូលពី: ប្រទេសអាល្លឺម៉ង់ សហរដ្ឋអាមេរិក និងប្រទេសជប៉ុនជាដើម ។